top of page

"Niet slim genoeg om coach voor hoogbegaafden te zijn!"


De laatste tijd twijfel ik wel eens of ik mijzelf HB coach of coach voor HB’ers kan noemen (naast mijn werk als coach voor o.a. HSP’ers).


Op de site van Noks Nauta staat een blog geschreven over wat de voorwaarden (zouden) zijn voor effectieve coaching van hoogbegaafde volwassenen.


Je leest het blog hier:

Ik leg mijzelf kritisch langs de lat om te zien of ik mijzelf zo’n coach kan noemen.

Ik haalde uit het blog als samenvatting de volgende voorwaarden:

 • Zelf HB of ervaring met (en indien zelf HB hoe mag de IQ kloof dan eventueel zijn?)

 • Eigen issues verwerkt/niet meenemen in coaching

 • Delen van eigen ervaringen voor vertrouwensband -> zorgt voor begrip √

 • Kennis van HB; HB = hoogintelligent + beschrijving van kenmerken

 • Psychologische kennis

 • Doen wat werkt; je (al coachee) gehoord en gezien weten

 • Je niet verschuilen achter houvast van terminologie HB (of anderszins)

 • Wijsheid; jezelf als coach wegcijferen, voldoende kritisch zijn, nuanceren, nederig zijn

 • Existentiële vraag; wat geeft je als persoon zingeving en betekenis in dit leven


En dan de vraag, wat heb ik te bieden?

 • Ben ik HB'er? Nooit getest, geen idee, ik herken er wel veel van en ben moeder van ten minste 1 hoogbegaafd getest en 1 meerbegaafd getest kind.

 • Ik ben continue bezig om aan mijn eigen issues te werken als die niet al verwerkt zijn. Het is voor mij essentieel ook mijzelf te blijven ontwikkelen en verder te komen. Hoe kan ik anders een ander bijstaan?

 • Ik deel vaak vanuit eigen ervaringen én kan hier ook kritisch in zijn dat het dan gaat om míjn ervaring en dat het geen vaststaand feit is. Het zorgt vaak voor herkenning en een gevoel van begrepen worden bij de coachee.

 • Ik heb kennis van HB, als; HB = hoog intelligent + beschrijving van kenmerken. Ik heb kennis van/over Dabrowski, ben gecertificeerd trauma expert, heb kennis over/van het Delphi model en beschik over een vrij hoge mate van executieve functies/vaardigheden (al zeg ik het zelf ;-)) (Ik ben wel al 'eeuwen' op zoek naar dé opleiding over HB specifiek voor de begeleiding van HB volwassenen, dus mocht je DE TIP hebben, ik houd me aanbevolen!)

 • X Ik beschik wellicht over onvoldoende Psychologische kennis en twijfel er al langer over wat een studie op dat gebied mij als meerwaarde kan brengen.

 • Ik doe graag aan het principe 'WWW voor jou' (wat werkt wel voor jou).

 • Mijzelf verschuilen achter houvast van terminologie HB of HSP; ik ben er wars van! Bovendien ben ik er te confronterend voor denk ik. Ik ga voor 'van fixatie -> beweging' en durf je de spiegel voor te houden. Het is zelfs een van mijn voorwaarden voor een goed coachingstraject.

 • Ik denk te beschikken over Wijsheid in de vorm van jezelf als coach wegcijferen, voldoende kritisch zijn, nuanceren, nederig zijn.

 • Mijn zingeving in dit leven is doen waarvoor ik hier gekomen ben en alhoewel dat heel zweverig kan klinken; met jou meelopen op jouw weg naar voldoening, betekenis en zingeving in dit leven, maakt mijn werk zinvol!


Ik kan concluderen dat ik op 1 punt slecht scoor: psychologische kennis. En ook:

“Dat we in Nederland een hele lange opleiding tot GZ psycholoog kennen is enerzijds goud waard en onvervangbaar, maar deze zelfde opleiding draagt ook bij aan het in stand houden van allerlei hokjes en denkwijzen die misschien wel aan een forse opfrisser toe zijn.”


Jouw begaafdheid gaat uiteindelijk om hoe je die hoge intelligentie gebruikt in interactie met wie je bent door je opvoeding en je omgeving, de maatschappelijke cultuur, je emotionele stijl, je gezin, je school, je werk et cetera


Feit is dat er veel HB’ers op mijn fijne bank in de praktijk komen, ofwel dat ik ze registreer als HB’er en dat ze daar dan heel veel aan hebben. Uiteraard in combinatie met de begeleiding van alle coachingstechnieken waarover ik beschik. En dat ik (de meeste) HB’ers juist supertof vind om mee te werken vanwege de gelaagdheid, het zelfbeeld en de snelheid van werken!


Maakt mij dat (tot een goede) HB coach? Ik weet het niet... ik twijfel nog even door.

Mocht je je aangetrokken voelen door dit blog, ben je uiteraard meer dan welkom voor een kennismaking!


109 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page