top of page

Rejection Sensitivity

Afwijzingsgevoeligheid

Als je HSP'er bent heb je een vergrote kans op het ontwikkelen van rejection sensitivity (RS). Ook als je geen HSP'er bent, kun je daar last van hebben. Het komt tot uiting in het pleasen en behagen van de ander en ook doordat je continue op zoek kunt zijn naar waardering en bevestiging. In vele gevallen wil je die bevestiging van een ander ontvangen, want dat stilt je gevoel van 'het niet goed/oké zijn'.

Je kunt hier gelukkig vanaf komen! Ik spreek uit eigen ervaring. Jarenlang vast gezeten in schuldgevoel wanneer ik mijzelf eens op de eerste plaats plaatste (ten koste van een ander). Want mij was geleerd dat ik eerst voor een ander diende te zorgen. Ooit vroeg een psycholoog aan mij: "Wat doe je in een vliegtuig dat neer stort? Dan zet je toch eerst zelf je masker op?!" Nou die overtuiging leefde niet bij mij, kwam niet in mijn hoofd op! En ik werd er zelfs een beetje boos van op die persoon. Want ik wás toch een goed persoon, juist omdát het niet in mij op kwam eerst zorg te dragen voor het zuurstofmasker van mijn kinderen?!

Het kost inzage in je eigen handelen, je moet een beetje lef hebben om in de spiegel te durven kijken én met ondersteundende technieken (bijvoorbeeld IEMT) kun je hier echt verlichting voor jezelf in aanbrengen. Een ook gewoon vooral leren hóe je dat dan in jouw specifieke geval doet en wat je daarvoor nodig hebt. Want dat is voor iedereen anders, ook al hebben we wellicht een gemene deler in het HSP zijn.

Ben je benieuwd hoe het voor jou kan werken en hoe je hier verandering in aan kunt brengen? Neem dan even contact op.

IMG_1915.jpeg
bottom of page