top of page

Voel je je wel eens afgewezen?

Of ben je vooral bezig het een ander naar de zin te maken?

Je zou wel eens last kunnen hebben van Rejection Sensitivity!

Lees gauw verder, want er is iets aan te doen!

Afwijzingsgevoeligheid

Als je HSP'er bent heb je een vergrote kans op het ontwikkelen van rejection sensitivity (RS). Ook als je geen hoogsensitief persoon bent, kun je daar last van hebben. Het komt tot uiting in het pleasen en behagen van de ander en ook doordat je (continue) op zoek kunt zijn naar waardering en bevestiging. In vele gevallen wil je die bevestiging van een ander ontvangen, want dat stilt je gevoel van 'het niet goed/oké zijn'.

Ben je soms heel streng voor jezelf? Zijn er heel veel 'moetjes' in je leven, heb je een heel hoge lat voor jezelf? Ook zelfafwijzing kan een rol spelen binnen RS.

Het kan zich ook subtieler uiten door harmonie voor het geheel belangrijk te vinden, of belangrijker dan je eigen belang; jezelf op een tweede plaats zetten. Ook het feit dat je iets kúnt kan een mechanisme van RS zijn, als je het doet ten gunste van een ander of tegen je eigen (voor)waarden in.

Manoeuvreren, aanpassen, pleasen, perfectionisme, 'een modus vinden'.. het is vaak allemaal RS gerelateerd.

Je kunt hier gelukkig vanaf komen! Ik spreek uit eigen ervaring. Jarenlang vast gezeten in schuldgevoel wanneer ik mijzelf eens op de eerste plaats plaatste (ten koste van een ander). Want mij was geleerd dat ik eerst voor een ander diende te zorgen. Ooit vroeg een psycholoog aan mij: "Wat doe je in een vliegtuig dat neer stort? Dan zet je toch eerst zelf je masker op?!" Nou die overtuiging leefde niet bij mij, kwam niet in mijn hoofd op! En ik werd er zelfs een beetje boos van op die persoon. Want ik wás toch een goed persoon, juist omdát het niet in mij op kwam niet eerst zorg te dragen voor het zuurstofmasker van mijn kinderen?!

Zelfinzicht en reflecteren

Het kost inzage in je eigen handelen, je moet een beetje lef hebben om in de spiegel te durven kijken én met ondersteundende technieken (bijvoorbeeld IEMT) kun je hier echt verlichting voor jezelf in aanbrengen. Een ook gewoon vooral leren hóe je dat dan in jouw specifieke geval doet en wat je daarvoor nodig hebt. Want dat is voor iedereen anders, ook al is er wellicht een gemene deler in het HSP zijn.

Ben je benieuwd hoe het voor jou kan werken en hoe je hier verandering in aan kunt brengen? Neem dan even contact op.

IMG_1915.jpeg
bottom of page