top of page

Afname van klachten

Reflexintegratie therapie

Voor nu verwijs ik je graag door naar:

De organisatie waar ik reflexintegratie therapie heb gevolgd:

www.wonderwijs-coaching.nl/wat/methodieken/reflexintegratie/

en

De website waar alle reflexen heel helder worden beschreven:

reflexinbeeld.nl/diversen/reflexen/

Wat is reflexintegratie?

 
 

Primaire reflexen.

Om antwoord te kunnen geven op de vraag wat reflexintegratie is, is het nodig om te weten wat deze reflexen eigenlijk zijn.

Primaire reflexen zijn de eerste bewegingen waarmee baby’s op hun omgeving reageren. In het eerste levensjaar verdwijnen deze automatische reacties, om steeds meer plaats te maken voor bewuste bewegingen. Het lichaam integreert de reflexen en kan zich hierdoor steeds verder ontwikkelen. Het zenuwstelsel ontwikkelt zich en het lichaam leert bewust te bewegen.
Deze reflexen zijn in eerste instantie bedoeld ter overleving en bescherming, maar zijn ook de neurologische bouwstenen voor al onze aangeleerde bewegingen en vaardigheden.

Houdingsreflexen

Wat later ontstaan de houdingsreflexen, die ervoor zorgen dat de zwaartekracht overwonnen kan worden: een baby gaat het hoofd op tillen, gaat zich oprichten en komt tot kruipen en lopen. Deze houdingsreflexen worden ook door het lichaam geïntegreerd. Hierdoor is een juiste houding en beweging mogelijk als we ouder worden, zonder compensatie.

Niet geïntegreerde reflexen

Hoe beter de reflexen geïntegreerd zijn, hoe doelgerichter we ons kunnen gedragen en bewegen. Als er nog actieve reflexen aanwezig zijn kunnen we niet doelgericht en doeltreffend onze ‘taken’ volbrengen en volhouden. Deze taken kunnen liggen op lichamelijk, emotioneel en/ of neurologisch gebied. Het kost het ook veel energie voor kinderen en volwassenen om de taken uit te voeren. (Vergelijkbaar met een computer die draait op een oud programma; de computer is traag en veel taken kunnen niet goed uitgevoerd worden).

Hierdoor kan een vertraging ontstaan in de ontwikkeling op een bepaald gebied. Dit is afhankelijk van welke reflexen nog niet geïntegreerd zijn.

Wat doet de reflexintegratie therapeut?

Door het regelmatig doen van de eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen kunnen de reflexen door het lichaam geïntegreerd worden. Oefeningen bedoeld om lichaam en brein te ontwikkelen en in functie te verbeteren. Functieverbetering omdat er nieuwe verbindingen in de hersenen worden gemaakt, waardoor klachten afnemen en uiteindelijk verdwijnen.

vrij naar www.jouwkrachtcentrale.nl

bottom of page