top of page

Een brug te ver...

Een afspraak maken met een coach? Veel te spannend en kwetsbaar! En, hoe vind je de juiste?

Deze blog schrijf ik je vanuit mijn persoonlijke ervaring. Ik deel graag mijn gedachten met je.

Een digitaal gesprek met iemand binnen mijn netwerk leverde én een (potentiële) doorverwijzing naar mij op én een opmerking die bleef hangen: "Ze was nog niet zover om verdere stappen te zetten."


Spannend

Ik zag het ook in mijn praktijk al gebeuren. Iemand die zich via het online contactformulier aanmeldde met de omschrijving: "Ik zou wel willen weten of dit wat is voor mij en past bij mijn hulpvraag." Het 'dit' en 'de hulpvraag' werden echter niet beschreven.


Ook binnen mijn intieme kring kreeg ik de vraag: "Ik overweeg een goede loopbaan coach in de arm te nemen. Iemand raadde me 'persoon X' aan, maar heb jij toevallig nog advies?"


Expertise & dienstverlening

Het leerde mij dat er misschien nog onvoldoende bekend was wat ik deed, wat ik kon, wat mijn expertise is en waar ik begeleiding in bied. Dat betekende in eerste instantie weer een aanpassingsslag voor mijn website: www.dewitruimte.nl/expertise


Kennis maken

In alle gevallen bied ik dan de mogelijkheid voor een intakegesprek. Daarin staat een aantal vragen centraal, waardoor ik er meestal vrij snel achter kan komen wat er écht speelt, wat de vraag achter de vragen is.

Meestal zet ik dan ook al wat van mijn coachende vragen in. (Het blijft toch lastig hé, om mij in te houden.. ;-)) En vaak zie je het dan direct gebeuren!


Ofwel; ik ben spot-on en heb de zere plek te pakken. Deze mensen kiezen ofwel een ander pad en laten dit in een omslachtig bericht weten, omdat ze 'mij niet willen kwetsen' met hun keuze voor een ander pad/traject/therapeut'.

Ofwel; ze voelen zich écht gezien & gehoord, of voelen dat ik de problematiek snap en ze willen met beide handen de weg naar verandering aanpakken.


In het eerste geval is het ook alleen maar goed dat deze persoon bij iemand anders aan klopt, want dan zijn we zeer waarschijnlijk niet de juiste match.


(Aan)voelen

Voor jou als (coach-)zoekende is dan ook mijn belangrijkste advies; voel of degene met wie je in zee gaat jou het beste kan bieden, de expertise in huis heeft, ervaring op het gebied waarop je coaching zoekt en vooral; voelt het gesprek/de kennismaking goed?


Er kan van alles al geraakt worden. Natuurlijk is praten over dat wat jou persoonlijk aan gaat geen peuleschil. Je wilt per slot van rekening dat het anders gaat en het gaat niet over het kopen van een halfje brood.

Als je met pijn, emoties en/of trauma aan de slag gaat, mag je van je therapeut verwachten dat die er alles aan doet jou in je proces verder te helpen en daarbij een veilige omgeving biedt.

Zeker als je wat langer met iemand aan de slag gaat, is een goede match belangrijk.


Als je - met een dosis lef - de brug durft over te gaan, de sprong in het diepe durft te maken, zou het dan kunnen dat aan de andere kant hoop aan de horizon gloort? Dat gun ik je van harte!
20 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page