top of page

Dans over, voor en door HSP’er(s)

ik verwacht

ik observeer

ik verander

ik voel


Choreografie & creatie: Kyra van der Zalm

Dansers en mede-creatie: Fleur Lolkes de Beer en Annefloor Imhoff

Muziek: Gaia - Bremer & McCoy
Herkenning is voor zoveel HSP’ers belangrijk. Herkenning kan een gevoel van erkenning, accceptatie en opluchting geven.


Zo startte de zoektocht van mijn nichtje Kyra van der Zalm (#trots) naar haar HSP-zijn. In opdracht van haar opleiding Docent Dans aan de hogeschool voor de kunsten, Fontys Hogescholen (https://fontys.nl/Over-Fontys/Fontys-Hogeschool-voor-de-Kunsten.htm)een dans te creëren in samenwerking met haar dansers, pakte zij haar HSP-zijn als onderwerp en dit is wat zij er zelf over zegt:


“Ik wilde HSP onderzoeken omdat het mij misschien wat herkenning en opluchting zou brengen. Dat ik niet stil en onsociaal ben maar ik wil graag eerst een situatie goed bekijken, neem alles om mij heen waar. Hoor en zie alles op zo’n moment. Daarom vond ik het mooi om mijn stuk daarover te doen om dit door dans te delen.

Eerst ben ik gaan werken met een aantal kinderboeken; Draakje Vurig (Janneke van Olphen : https://gevoeligheidgrootbrengen.nl/draakje-vurig/), Ferm (Tirza van Schie Lentezoet: https://www.lentezoet.nl/advanced_search_result.php?search_in_description=1&Beschrijving=1&Artikelnaam=true&Ean=1&Sku=1&Artikelnummer=1&Tag=0&inc_subcat=1&keywords=ferm) en Pjotter (Steven Gilies en Julie van Hove: https://www.zitdazo.be). Om het onderwerp duidelijk te maken aan mijn dansers. De kwaliteiten van HSP. Later hebben we met de mooie kanten bewegingen gekoppeld.

Door middel van een HSP vragenlijst gaven de dansers met een dansfrase van 7 bewegingen antwoord wanneer een kenmerk of vraag ook op hen sloeg.

We hebben met elkaar gewerkt aan wat alle prikkels met ons doen, overprikkeld raken, tijd voor jezelf nemen en dit letterlijk vertaald naar bewegingen die hoog in energie zijn, snel, en reageren op elkaar. Zo kwam uiteindelijk mijn stuk tot stand.☺️”

Veel gedachten en woorden, daar is het HSP brein goed in! Ook in het intens genieten van kunst of muziek.

Daarom… (BE)KIJK, ERVAAR en BELEEF deze dans!


34 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page